הפקדת צוואה

חוק הירושה מכיל מגוון סעיפים המגדירים את אופן התמודדות עם תרחישים שונים בתחום הצוואות והירושות. סעיף 21 לחוק הירושה הוא סעיף שנוגע באופן ספציפי בנושא של הפקדת צוואה, ויש כמה דברים חשובים שכדאי להכיר לגביו. בשורות הבאות נסביר מהי הפקדת צוואה, באילו מצבים הפעולה של הפקדת צוואה עשויה להיות נחוצה, מהם יתרונותיה וכיצד מהלך זה מתבצע.

 

הפקדת צוואה: במה מדובר?

הפקדת צוואה היא זכות השמורה לכל אדם שבוחר לערוך צוואה בשלב כזה או אחר בחייו, ובמסגרתה הוא רשאי להפקיד את צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה. הפקדת צוואה ניתן לבצע באופן פרטני על ידי התייצבות במשרדי הרשם לענייני ירושה, או על ידי הגשה מקוונת באמצעות אתר האינטרנט.

 

מהי בעצם המשמעות של הפקדת צוואה?

הפקדת צוואה בידי הרשם לענייני ירושה היא פעולה אשר במסגרתה מבטיח המוריש כי הצוואה שערך תגיע לידי יורשיו, כפי שהם מוגדרים בצוואה, ביום שבו ילך לעולמו. כמובן שאין הדבר מוגדר בתור חובה, אלא זכות של מצווים אשר מעוניינים להבטיח כי צוואתם תישמר במקום מוגן ותטופל במועדה.

 

הפקדת צוואה – האם היא אפשרית כאשר מדובר על צוואה בעל פה?

היות וקיימים כמה וכמה סוגים של צוואות שאותם המורישים זכאים לערוך, נשאלת השאלה המתבקשת והיא איך עובד הנושא של הפקדת צוואה עם צוואות שבעל פה. התשובה לכך היא פשוטה – ממש כשם שהעדים של המוריש שנתן את צוואתו בעל פה, עורכים זיכרון דברים המשמש בהמשך בתור מסמך בר תוקף לחלוקת הירושה, כך גם ניתן להפקיד את מסמך זיכרון הדברים בזמן הפקדת צוואה.

הפקדת צוואה
הפקדת צוואה

האם קיימים יתרונות כלשהם להפקדת צוואה?

למהלך של הפקדת צוואה שני יתרונות משמעותיים – ראשית, הפקדת צוואה מסייעת לתת מענה על השאלה "מתי נכתבה הצוואה?", והתועלת השניה – נוגעת לפן הטכני של שמירת הצוואה במקום מוגן. היתרון הראשון קשור בסעיף ב' של חוק 21 שמגדיר למעשה את הצוואה ככזו שנכתבה ונערכה עד יום ההפקדה או ביום ההפקדה לכל המאוחר, ולכן הפקדת צוואה יכולה לשמש כראיה בנושא תאריך עריכת הצוואה. היתרון השני קשור בכך שעצם הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה מהווה מעין הבטחה שצורת הצוואה תישמר כראוי, ועל כן לא תהיה חשופה להיווצרות פגמים צורניים או אחרים, שעלולים להפוך אותה לחסרת תוקף.

 

הפקדת צוואה שמתבצעת בהתייצבות אישית אצל הרשם לענייני ירושה

במידה ואדם שערך את צוואתו מעוניין לבצע הפקדת צוואה, הוא ידרש להגיע באופן אישי אל הרשם לענייני ירושה ולהפקיד אותה. כמו כן, היות והמוריש עצמו הוא היחיד שיכול לבצע הפקדת צוואה, כך הוא גם היחיד שיוכל, בהתאם לרצונו, לקבל אותה בחזרה. כל הנושא של ייפוי כוח עבור אדם שיפקיד בשם המוריש את צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה אינו רלוונטי בעניין זה. כמו כן, על מנת לקצר תהליכים ולחסוך בזמן, ניתן בהחלט להגיע ללשכת הרשם לענייני ירושה עם תור שהוזמן מראש.

 

התייצבות אישית לשם הפקדת צוואה – איך זה קורה בפועל?

במידה ואדם בחר להתייצב אישית במשרדי הרשם על מנת לבצע הפקדת צוואה, הוא יידרש להביא עמו כמה מסמכים רלוונטיים. בראש ובראשונה, המוריש צריך כמובן להביא את צוואתו המקורית הכוללת את חתימתו. שנית, המוריש יצטרך להגיע עם תעודת זהות ישראלית שמכילה תמונה עדכנית, אך במידה והתמונה בה אינה עדכנית – הוא יוכל להגיע עם כל תעודה רשמית אחרת, כמו רישיון נהיגה או דרכון, שבהם מופיעה תמונתו העדכנית.

בנוסף לצוואה עצמה והתעודה הרשמית, לשם הפקדת צוואה במשרד הרשם לענייני צוואות וירושות, יש להציג מסמך המאשר כי אגרת הפקדת הצוואה שולמה מבעוד מועד. נכון לשנת 2020 סכום האגרה עומד על 107 ש"ח, אותו ניתן לשלם באמצעות אתר האינטרנט של משרד המשפטים, באמצעות המכונות האוטומטיות המוצבות במשרדי הרשם לענייני ירושה וכן בבנק הדואר. בתום איסוף כלל המסמכים והגשתם לרשם לענייני ירושה, הוא יעביר מסר למרשם הארצי בירושלים בנוגע להפקדת צוואה, ויתקבל אישור מטעם המרשם הארצי בירושלים על קבלתה.

 

הפקדת צוואה – איך זה עובד כאשר מדובר על הפקדת צוואה הדדית?

צוואה הדדית היא צוואה שנערכה ונחתמה על ידי שני בני הזוג, ועל כן בזמן הפקדת צוואה מסוג זה שני בני הזוג צריכים להגיע באופן אישי לרשם לענייני ירושה כאשר הם מביאים איתם תעודת זהות או כל מסמך רשמי אחר – בהתאם לתנאים שפירטנו קודם לכן, זוג צוואות מקוריות וזהות – אחת עבור כל אחד מהמורישים וכן מסמך המאשר את תשלום האגרה עבור כל אחד מן המורישים. גם בהינתן מצב שבו הצוואה נערכה בתור מסמך אחד, יש לשלם את האגרה פעמיים.

 

איך העניין הזה עובד בהפקדת צוואה המתבצעת באופן מקוון?

היות וחלק מהאנשים מעוניינים להימנע מהגעה פיזית לרשם לענייני ירושה, מציב בפניהם משרד המשפטים אפשרות לבצע הפקדת צוואה באופן מקוון. מי שיכול לבצע הפקדת צוואה באופן מקוון הוא או אדם שמחזיק בתעודת זהות ישראלית שמעוניין לבצע הפקדת צוואה, או נוטריון שהצוואה נערכה בפניו, ובתנאי שהפקדת צוואה זו מתרחשת במסגרת פרק זמן של 30 יום מרגע עריכת הצוואה.

 

הפקדת צוואה באופן מקוון – כיצד ההליך מתבצע שלב אחר שלב

על מנת לבצע הפקדת צוואה מקוונת, ראשית יש להירשם לאזור האישי הממשלתי באתר. גם כאן תצטרכו לשלם אגרה עבור הפקדת צוואה, כאשר תוכלו לבצע אותה באופן מקוון או באמצעות בנק הדואר, בדומה לתשלום האגרה לגביו פירטנו קודם לכן. לאחר השלמת השלבים הללו, תוכלו לבצע הפקדת צוואה באמצעות צירוף של עותק מקורי של הצוואה, אותו תוכלו לסרוק ולצרף בתור קובץ PNG, קובץ JPG או קובץ PDF לבחירתכם, וכמובן מסמך שיאשר שהאגרה עבור הפקדת הצוואה שולמה על ידכם.

 

לא בטוחים שאתם מעוניינים בהפקדת צוואה? אל דאגה – אתם יכולים לבחור

האפשרות של הפקדת צוואה היא מוגדרת בתור רשות בלבד, ולכן אם העניין מדאיג אתכם או פחות רלוונטי מבחינתכם – אתם בהחלט רשאים להמנע מכך ולהותיר את הצוואה בידכם. למרות האמור לעיל, מן הראוי לציין כי הפקדת צוואה היא תהליך פשוט יחסית, שלא דורש מכם הרבה מאמץ והשקעה, להיפך – כפי שהוסבר מעלה, כיום ישנן דרכים רבות לביצוע הפקדת צוואה בקלות, במהירות וביעילות רבה.

 

כיצד עורך דין צוואות וירושות יכול לסייע לכם בנושא של הפקדת צוואה

אם הגעתם להחלטה לבצע מהלך של הפקדת צוואה, דעו כי אתם לא חייבים לעשות את זה לבד. עורך דין לענייני צוואות וירושות יוכל לסייע לכם לכל אורך הדרך – החל משלב עריכת הצוואה, ועד ביצוע פעולת הפקדת הצוואה מול הרשם, וכמובן – יספק ליווי מלא בכל הסוגיות הכרוכות בטיפול בעניין הירושה. התכנים בעמוד זה אינם מהווים חלופה לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מטעם עורך דין עם התמחות בדיני ירושה ועיזבון, והם מובאים לידיעה כללית בלבד. מידע זה אינו מהווה מידע משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום צורה. במקרה בו נדרש טיפול משפטי בנושא צוואה או ירושה, יש לפנות ישירות לקבלת סיוע מעורך דין מומחה.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

איך מממשים צוואה

הליך מימוש צוואה הינו עדין ומורכב, במיוחד לאור העובדה שהוא מתרחש בשלב קשה מאד מבחינה נפשית עבור הנוגעים בו. הליך מימוש הצוואה מתחיל מרגע פטירת

גילוי צוואה

מסמך הצוואה הינו מסמך משמעותי ובעל השלכות רבות הקובע כיצד יש לחלק את נכסיו של המנוח. מכיוון שלמסמך זה יש כוח כה רב, ישנם מקרים

איך מתחלקת ירושה

עזבונו של אדם כולל את כל רכושו ונכסיו, קנייניו החומריים והרוחניים, וכן כולל הוא את כל זכויותיו וחובותיו של אותו אדם. לאחר מותו של האדם,

עצות מעשיות לגבי אופן עריכת צוואה

תפקידה של הצוואה הוא לבטא את החלוקה הרצויה בעיניכם בדבר חלוקת נכסיכם לאחר לכתכם. צוואה טובה היא אחת כזו אשר תזכה את היורשים העתידיים בנכסים

מינוי אפוטרופוס והקשר לצוואה

ניתן להניח כי רובנו שמענו בעבר את המילה אפוטרופוס, אך לא בהכרח הבנו מה בדיוק היא אומרת. המונח אפוטרופוס פגש אותנו בכל מיני נקודות בחיים

מחלקת צוואות וירושות - משרד עו"ד רחל שחר
משרד עו"ד רחל שחר - מחלקת צוואות וירושות

משרד עו"ד רחל שחר – מחלקת צוואות וירושות עוסק בתחום דיני משפחה וירושה ונחשב למוביל בתחומו. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים, בדיסקרטיות ואמינות מרבית.

צריכים סיוע וליווי משפטי?

עורכי דין מומלצים נוספים: