כולנו מכירים את המילה "מיסים" וכולנו משלמים אותם באופן גורף. המיסים חלים על כל רכישה – מהפריט הקטן ביותר כמו זוג גרביים ובוודאי בעת רכישה של בתי מגורים גדולים, רכבים ועוד. גם עבור המשכורת שלנו אנחנו משלמים את המיסים הללו, ולמעשה אם נבחן את הנושא הזה היטב, נגלה שהמיסים נמצאים בכל מקום, מלבד בעיר אילת שבה מס ערך מוסף אינו מהווה פקטור. על פי ההיגיון מיסוי ירושה, אם כן, גם הוא אמור להיות חלק מחגיגת תשלומי המיסים, אבל האם כך הדבר מתקיים גם בפועל? במקום לנחש או לשלם משהו שאולי אתם לא צריכים, החלטנו להרים את הכפפה ולעשות קצת סדר בכל מה שקשור במיסוי ירושה.
מיסוי ירושה – האם זה באמת עניין שקיים במדינת ישראל?
חשוב לפתוח בהצהרה חד משמעית שאינה משתמעת לשני פנים – מיסוי ירושה אינו קיים עוד במדינת ישראל. אם נקפוץ קצת אחורה בזמן, נגלה שעד לפני קרוב ל- 40 שנה היה קיים במדינת ישראל חוק מס ירושה. מאז אותה תקופה חלפו הרבה מים בנהר, ובשנת 1981 החליטה הרשות המחוקקת לבטל את החוק ולא לחדשו עוד, וייתכן שהוא גם לא יחודש לעולם.
אז על מה צריך לדבר כל כך הרבה אם מיסוי ירושה הוא לא רלוונטי?
זאת בדיוק הנקודה שעלולה לבלבל רבים מכם, ובשביל זה החלטנו לשפוך קצת יותר אור על הנושא. עצם העובדה שחוק מס ירושה אינו בר תוקף עוד, לא משליכה על כל המקרים באשר הם, ובמקרים מסוימים יכול מאוד להיות שיהיו יורשים שיצטרכו לשלם מס כזה או אחר. אם נסתכל על העניין הזה לעומק, נבין שהוא קצת יותר מורכב ממה שרואים על פני השטח.
מיסוי ירושה – קיבלתם כסף? קיבלתם דירה? יש הבדל לא קטן ביניהם
מורישים מסוימים משאירים אחריהם סכומי כסף גדולים, אחרים משאירים דירות גדולות, נוספים משאירים כלי רכב וחלק מהם, אשר הצליחו לחיות חיי רווחה אמידים, משאירים את כל אלו גם יחד. כל אלו ביחד נקראים עיזבון, והוא המועבר ליורשים של המוריש בעת שהוא הולך לעולמו. מה שכן, למרות שהם מתאגדים כולם תחת אותה הכותרת של "עיזבון", קיימים ביניהם הבדלים גדולים מבחינת מיסוי ירושה. אם נסתכל על דירות, למשל, נמצא שמדובר כאן על נכס שייתכן ונושא עמו מיסים, כמו מס שבח למשל, אותם יצטרכו היורשים לשלם.
מיסוי ירושה: מס שבח כבר שולם? כנראה שאין לכם מה לדאוג
במידה ואותו מס שבח עבור הדירה שעוברת בירושה כבר שולם מבעוד מועד על ידי המוריש, אין כל צורך בתשלומי מס שבח נוספים מכל סוג. מה שכן, חשוב מאוד להציג את המסמכים שמעידים על כלל התשלומים שכבר שולמו ביחס לדירה, ולמה? ובכן, הצגת כל המסמכים תהווה הוכחה מוצקה לתשלומי העבר, ובכך היא תוכל לצמצם את הסיכוי שגורם כזה או אחר יבוא אליכם בדרישות תשלומים עבור מיסים נוספים.
פטור ממיסוי ירושה – האם קיים דבר כזה?
מיסוי ירושה עובד באופן זהה לכלל תשלומי המס בארץ מבחינת מה שיש לשלם ומבחינת מה שאין כל צורך לשלם. גם מבחינת פטור ממיסוי ירושה, ניתן להבחין בחוקים זהים שחלים על תשלומי מיסוי ירושה לעומת תשלומי מיסוי בעת רכישת הדירה. כך, לדוגמה, מוריש שרכש דירה והיא נכס המקרקעין היחיד שעומד לרשותו, הוא יהיה זכאי לקבלת פטור מתשלום של מיסים. לאחר שהוא ילך לעולמו ודירתו היחידה תועבר ליורשיו – הם יוכלו להנות גם הם מהפטור הנ"ל.
ומה קורה במקרה שבו אחד היורשים כבר מחזיק בדירה משלו?
אל חשש, אין כל השפעה על תשלום המס עבור דירת המוריש המועברת בירושה גם לא במידה ואחד או יותר מהיורשים מחזיקים בדירה משלהם, שכן הפטור שהיה זכאי לו המוריש נותר בעינו גם עבור היורשים, ללא קשר לדירות שנמצאות בבעלותם.
מיסוי ירושה: מה קורה כאשר יורש מעוניין למכור דירה שקיבל בירושה?
מכירת דירה שעברה בירושה גם היא עניין שכדאי להכיר מקרוב: אם עברה אל יורש מסוים דירה שאותה הוא מעוניין למכור, המכירה תביא איתה פיחות של 25% מס שבח. ממתי? ובכן, הפיחות הנ"ל נקבע בהתאם לשנה שבה המוריש ביצע את רכישת הדירה. כן, אפשר היה אולי לחשוב במקרה כזה שהמועד הקובע את אחוז הירידה של מס שבח יהיה המועד שבו הדירה הועברה אליכם, אבל משום שלא – כדאי שתכירו מקרוב איך זה עובד.
מיסוי ירושה כאשר מדובר על דירה שאינה נמצאת במדינת ישראל
כל עוד אנחנו נמצאים בגבולותיה של מדינת ישראל, כל חוקיה יחולו עלינו מבלי תלות במה שקורה במקומות אחרים בעולם. בשנים האחרונות רכישת נכסי מקרקעין בחו"ל הפכה לפופולרית במיוחד, ממגוון סיבות שונות כמו מחירי רכישה טובים, תשואות גבוהות ועוד. מיסוי ירושה עבור דירות שנמצאות במדינת ישראל יעבוד כפי שפרטנו כאן לאורך הטקסט, אולם דירות שנמצאות בחו"ל ועוברות בירושה – יחול עליהן חוק מיסוי ירושה כפי שהוא פעיל במדינה בה נמצא נכס המקרקעין המדובר.
מיסוי ירושה – זה ממש לא עניין של שחור ולבן
מיסוי ירושה הוא עניין שיכול להביא איתו צעדים כאלו ואחרים שיוכלו לסייע לכם בהקטנת תשלום המס, במידה והוא אכן קיים, ולפעמים אף לבטלו לחלוטין. צעד כמו העברת הבעלות מיורש אחד ליורש אחר, לדוגמה, יכול להשפיע באופן משמעותי על גובה המס.
מיסוי ירושה עם עורך דין לדיני צוואות וירושות – מקטינים את הסיכוי להפתעות
בין אם אתם מורישים שעומדים בפני כתיבת צוואה ולא בטוחים מה כדאי לעשות עם הנכסים שלכם ואיך לחלק אותם, ובין אם אתם יורשים שמתמודדים עם צוואה המפרטת את כלל הנכסים ואת אופן חלוקתם ביניכם, מה שעלול להביא איתו תשלומי מס כאלו ואחרים – התייעצות עם עורך דין לדיני צוואות וירושות יכולה לעשות לכם את החיים הרבה יותר קלים. לפעמים טיפ אחד קטן יכול לעשות הבדל ענק הן בתשלומים של מיסוי ירושה והן בהבנת הנושא הזה בכללותו, ולכן הליכה בדרך הזו עם גורם מקצועי יכולה להפוך את כל הנושא הזה להרבה יותר פשוט.
עורך דין לדיני צוואות וירושות בענייני מיסוי ירושה – זה לא יקר?
אז זהו, שממש לא. עורך דין לדיני צוואות וירושות יגבה בדרך כלל מחיר שנע בין 100 ועד 300 ש"ח עבור שעת ייעוץ, ובמידה ותשולב גם תביעה מסוג כזה או אחר, המחיר ייקבע על פי בין 10 ו – 15% מערכה של התביעה. מה שבטוח הוא שליווי מקצועי מטעם עורך דין לדיני צוואות וירושות הוא הכרחי במיוחד במקרים כאלו, שבהם עומדות בפניכם אי אילו אפשרויות שכדאי להכיר על מנת להימנע מתשלומי מיסוי ירושה גבוהים, שלא בהכרח חייבים להיות כאלו.
התכנים בעמוד זה אינם מהווים חלופה לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מטעם עורך דין עם התמחות בדיני ירושה ועיזבון, והם מובאים לידיעה כללית בלבד. מידע זה אינו מהווה מידע משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום צורה. במקרה בו נדרש טיפול משפטי בנושא צוואה או ירושה, יש לפנות ישירות לקבלת סיוע מעורך דין מומחה.